niedziela, 22 stycznia 2012

KURCZAK PO WĘGIERSKU Z KŁADZIONYMI KLUSKAMI I FASOLKĄ

Na dworze zimno,ciągle pada....brrrrrrrrrr
Postanowiłam zrobić coś sycącego,rozgrzewającego........

Kurczak
1 łyżka przyprawy do kurczaka po węgiersku
2 piersi z kurczaka
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka mąki
1 szklanka bulionu
sól

Piersi pokroić w paski,posolić i usmażyć.dodać pokrojoną w kostkę cebulę,przeciśnięty ząbek czosnku.Chwilę przesmażyć.dodać 1 łyżkę przyprawy do kurczaka po węgiersku,dolać bulion.Dusić pod przykryciem 15 minut.Wyjąć mięso.Śmietanę wymieszaną z mąką dodać do sosu.Pogotować 10 minut-dodać mięso.Wszystko podgotować ze 3 minutki.

Kluski "kładzione"

1kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu

Ziemniaki obrać,zetrzeć na drobnej tarce.Przełożyć na gazę i odcisnąć nadmiar wody.Do odsączonych ziemniaków dodać jajo,mąki,sól,pieprz-wymieszać. Zagotować osoloną wodę,kłaść łyżką małe kluski na wodę.Gotować na małym ogniu.Ok 10 minut od momentu wypłynięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz