sobota, 26 listopada 2011

Ciasto marchewkowe

Dzisiaj w naszej świetlicy zorganizowano dla dzieci ZABAWĘ  ANDRZEJKOWĄ.Upiekłam więc ciasto marchewkowe i razem z synkiem Dawidkiem je udekorowaliśmy.Podobno smakowało..........

Składniki na blaszkę 24/30 cm:   JA ROBIŁAM W TORTOWNICY WIĘC SKŁADNIKI
1 szklanka oleju                           DAŁAM PODWÓJNIE NA CIASTO I POLEWĘ
1 szklanka cukru
1 i 2/3 szklanki mąki
3 jaja
2 szklanki startej marchwi(na tarce o dużych oczkach)
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki kakao

Przygotowanie:

Cukier ucieramy z olejem.Dodajemy po jednym jajku,a następnie dodajemy pozostałe składniki.
Marchew na końcu.Dokładnie wszystko wymieszać.Ciasto wylewamy do blaszki.
Pieczemy 40 minut w temp.190-200 stopni .
Wystudzone ciasto polewamy polewą.
 Ja przełożyłam ciasto dżemem z czarnej porzeczki.


POLEWA

10dag margaryny
10 dag cukru pudru
2łyżki kakao
2 łyżki wody

Margarynę rozpuścić ,dodać cukier ,kakao,wodę.Wymieszać,aż składniki się połączą.Nie gotować.


Skubnęłam trochę ciasta do porannej kawki-może się nie wyda:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz