wtorek, 6 grudnia 2011

MOJA LASAGNE

Uwielbiam lasagne,mogłabym ją jeść codziennie.Przepis jest na prostokątne naczynie 24/34 cm.
mieszczą się trzy warstwy.
Składniki:
12  płatów lasagne(ja używam lubelli)
80 dkg mięsa mielonego
20 dag pieczarek
1 torebka sosu do spaghetti Winiary
30 dag sera zółtego
pieprz,sól

Składniki na sos beszamelowy                             Przygotowanie sosu:
4 łyżki masła                                                           Z mąki i masła zrobić  zasmażkę i powoli stopniowo
4 łyżki mąki                                                            dolewać mleko,żeby nie powstały grudki.
3 szklanki mleka                                                     Na  koniec doprawić solą i pieprzem i gałką
sol,pieprz(ja daję vegete i pieprz)                           muszkatołową.

Przygotowanie:
Pieczarki pokroić w plasterki.Cebulę pokroić w kostkę.Podsmażyć razem.Dodać mięso mielone.Gdy mięso nie będzie surowe dodać sos spaghetti (rozpuszczony w 250 ml wody).Podgotować chwilę.Doprawić w,g upodobań.
Wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne.Ułożyć płaty lasagne na to farsz mięsny,na to znów płaty.Polać sosem beszmelowym.I znow farsz,płaty.Na to starty ser żółty i zalać wszystko porządnie sosem beszmelowym.Nagrzać piekarnik.Ja piekę z termoobiegiem 30 min-temp 170 stopni.
Sprawdzam patyczkiem,albo widelcem czy makaron jest miękki.Jeżeli tak to wyciągam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz